DEAR VIEWERS

Thank you for visiting my blog.
You may leave your comments & notes. It is much awaited & appreciated. Open your eyes & keep your mouth shut! Please read all entries, then you'll know me & understand my situation. If you feel uncomfortable with the content of my blog, please leave...
I'll write whatever I want!

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, December 30, 2011

Remember..

...


...

Annual Leave..

...



:p

* Berangan kalaulah Annual Leave ni boleh convert to RM.. Seronoknya!!! *

...

Thursday, December 29, 2011

Faizal Tahir, Ella & Adam AF Antara Barisan Mentor 6

...


Program realiti pencarian bakat nyanyian popular di TV3, Mentor kini sudahpun memasuki musim ke-6. Petang tadi telah berlangsungnya satu majlis bagi mengumumkan barisan enam artis yang bakal menggalas tanggungjawab sebagai mentor bagi musim terbaru ini. Mereka yang bakal mewarnai Mentor kali ini terdiri daripada Ella, Faizal Tahir, Fauziah Dato’ Ahmad Daud, Ramlah Ram, Adam dan Ferhad.

“Berdasarkan kepada perbincangan dan rasa minat calon-calon mentor yang telah disenarai pendek sebelum ini, enam Mentor telah dipilih berdasarkan kualiti yang dimiliki iaitu mempunyai pengalaman yang luas di dalam bidang nyanyian dan berkaliber sebagai tenaga pengajar."

“Peranan mereka ialah untuk memberikan tunjuk ajar kepada para protege berkaitan bidang nyanyian, seni persembahan dan memperlengkapkan diri sebagai penghibur. Selain itu, program ini juga merupakan peluang baik bagi mereka menunjukkan kemampuan sebenar untuk bergelar sifu setelah berjaya dalam perjalanan seni masing-masing,”
ujar Muhamad Sufian Isa selaku Penerbit Eksekutif / Penerbit Mentor 6 ketika ditemui di sidang akhbar Mentor 6 di Sri Pentas 3, Bandar Utama.

“Terima kasih kepada keenam-enam artis yang sangat memberi kerjasama kepada kami. Bukan mudah untuk memujuk mereka untuk menyertai program ini dan saya tabik kerana mereka antara yang paling berani untuk membuat Mentor.”

Diperkenalkan pada tahun 2005, program Mentor kini dianggap sebagai nadi utama program realiti di TV3 khususnya dan tempatan amnya. Istimewanya, program Mentor juga berjaya menarik purata jumlah peratusan penonton yang mencecah hampir tiga juta pada setiap minggu.

“Bagi saya, keunikan program Mentor adalah terletak pada mentornya sendiri. Secara tak langsung, ia akan memberi konsep dan persembahan yang berlainan pada setiap musim. Mengenai pemilihan barisan mentor, ada pelbagai faktor yang menyebabkan kami memilih mereka. Pada saya, merekalah yang terbaik yang dapat kami kumpulkan untuk musim ini.”

Apabila ditanya mengenai pemilihan Adam yang mungkin akan dipertikaikan oleh sesetengah pihak, Sufian memberitahu, “Kami ada satu kriteria di mana hasil dari perbincangan, kami nak cari satu kelainan dalam program ini. Kami nak variasi dan cari artis yang mempunyai genre yang berbeza di mana kami rasa Adam sesuai untuk mereka yang minat dengan muzik Pop Dance. Bagi saya, masing-masing ada kekuatan tersendiri dan tak semestinya yang baru itu tidak bagus,” ujar beliau mengakhiri perbualan.

Sumber: www.gua.com.my

...

Mentor 6: Adam Paling Muda, Faizal Tahir Belum Sedia

...


KUALA LUMPUR, 29 DISEMBER 2011: Ella, Fauziah Ahmad Daud, Ramlah Ram, Ferhad, Faizal Tahir dan Adam merupakan enam barisan artis yang bakal menerajui program popular Mentor musim keenam.

Jelas penerbit rancangan Muhamad Sufian Isa, gabungan mentor generasi lama dan muda disatukan bagi mewarnai program tersebut demi mendapatkan permata baru yang bersinar dalam industri hiburan tempatan.

"Ada banyak faktor kami memilih mereka berenam ini. Meskipun dapat dilihat ada mentor generasi lama dan baru kami pilih kerana masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri."

"Malah kami juga mahu mewujudkan kepelbagaian bagi musim baru nanti," katanya ketika ditemui pada majlis sidang media memperkenalkan mentor musim keenam semalam di Sri Pentas, Petaling Jaya.

Mengulas mengenai pemilihan Adam yang dilihat tidak layak untuk dijadikan mentor, terang Suffian, Adam dipilih bagi mencungkil bakat generasi muda yang meminati seni muzik pop dan tarian.

"Pemilihan Adam dilakukan kerana kami mahu mencungkil bakat-bakat muda yang meminati muzik pop dance. Jadi Adam merupakan orang yang paling sesuai dan layak untuk dijadikan mentor.

"Kami yakin Adam saja yang mampu melayan budak-budak muda yang meminati genre muzik sebegini,"
jelasnya lagi.

Sementara itu, pada majlis tersebut juga pelantun lagu Karma, Faizal Tahir memberitahu masih belum bersedia untuk memikul tugas sebagai mentor. Mengakui merupakan seorang yang cerewat serta kekangan masa yang tidak mencukupinya membuatkan dia masih lagi ragu-ragu sama ada mampu atau tidak untuk menjayakan program tersebut.

"Saya belum berikan kata putus serta masih belum bersedia untuk menjadi mentor. Sehingga semalam mereka (pihak penerbitan) menghubungi saya pun , saya belum berikan kata putus untuk menjayakan program tersebut atau tidak."

"Hari ini pun saya ke sini untuk perbincangan Anugerah Juara Lagu (AJL) apabila mereka menjemput saya ke sidang media ini, saya juga terasa masih bermimpi sama ada benar-benar akan menjayakannya atau pun tidak. Namun insya-Allah, apabila saya telah pun terlibat dengan sidang media ini, secara tidak langsung saya akan terlibatlah. Cuma saya perlukan masa seminggu dua untuk bersedia memikul tugas tersebut," ucapnya yang mengakui ada memberitahu pihak TV3 agar bersedia mencari penganti sekiranya dia tidak mampu menjayakan program tersebut kelak.

Bagi Adam pula, meskipun mengerti ramai yang mempertikaikan pemilihan dirinya namun dia yakin mampu menjayakan program tersebut dengan sempurna.

"Mula-mula ditawarkan memang saya tidak percaya tapi apabila fikirkan semula tidak salah saya menerima cabaran tersbeut kerana saya juga mahu mencari pelapis untuk muzik pop dan tarian ini."

"Orang tidak percaya tidak mengapa, saya jadikan perkara tersebut sebagai pembakar semangat untuk saya membuktikan kepada orang ramai saya juga mampu mencurahkan ilmu yang ada dalam bidang tarian dan nyanyian kepada orang muda. Lagipun sudah lapan tahun saya terlibat dengan bidang seni tidak mungkinlah tidak ada ilmu yang boleh saya kongsi dengan yang lain serta saya juga mahu mencari pelapis buat diri saya,"
jelasnya penuh yakin.

Bagi yang berminat untuk menyertai Mentor sesi ujibakat akan diadakan pada 13 sehingga 19 Februari di Sri Pentas TV3, Tawau, Kota Kinabalu, Miri dan Kuching. Had usia peserta terbuka kepada individu berusia daripada 18 sehingga 26 ahun dan tidak terikat dengan sebarang kontrak rakaman.

Sumber: www.murai.com.my

...

Wednesday, December 28, 2011

AdamAF Jadi Mentor Musim Ke-Enam!

...


Sidang media program realiti nyanyian, Mentor yang berlangsung di Sri Pentas, TV3, sebentar tadi, Adam AF diumumkan antara Mentor musim keenam yang bakal bermula awal tahun depan.

Selain pemenang tempat ketiga Akademi Fantasia musim kedua itu, tugas sebagai Mentor turut diterajui Ramlah Ram, Fauziah Datuk Ahmad Daud, Ferhad, Ella dan Faizal Tahir. Melihat nama-nama hebat ini, status pemilihan Adam bagaimanapun menjadi tanda tanya ekoran profilnya dalam industri seni tidaklah sehebat mana.

Apakah penyanyi 'Tak Tahu' ini mampu menggalas tanggungjawabnya sebagai 'sifu' program realiti itu dengan sebaik mungkin? ikuti penjelasannya dalam ruangan hiburan Sinar Harian (zass), esok.

Sumber: Sinar Harian

...

Thursday, December 22, 2011

Loike..

...

PANAS!! PANAS!! PANAS!!

Ini antara jawapan cliché orang yg berpakaian seksi, xkire la artis ke bkn artis.. same je.. :p

"Selesa berpakaian begitu"
- NANTI PAKAI PAKAIAN DARI NERAKA SELESA KE IDOK?

“Jangan nilai seseorang melihatkan pada pakaian”
- DARI PAKAIAN LAH BOLEH TAU NILAI PERIBADI & IMAN SESEORANG WANITA MUSLIM

“Keluarga lebih mengenali saya”
- KELUARGA AWK 2 X 5 JE ..

“Saya tidak mahu hipokrit, inilah diri saya yang sebenarnya”
- U LA HIPOKRIT..DIRI SEBENAR MUSLIMAH TAK MCM TU..

” Maaf, saya mengikut kehendak pereka fesyen”
- BILA NAK IKUT KEHENDAK AGAMA??

“Jangan menilai kita daripada pakaian sahaja”
- ITU PENILAIAN PERTAMA DIBUAT BAGI MENGGAMBARKAN PERIBADI MUSLIMAH ..(AWK ORG ISLAM KAN? KE DAH TUKAR AGAMA??)

“Seksi itu subjektif”
- NERAKA ALLAH OBJEKTIF .. NAK MASUK ATAU TAKNAK??

“”Itu urusan antara saya dengan Tuhan”
- ORANG ISLAM YANG LAIN WAJIB MENEGUR!! NNT KO DAH MATI , KAMI2 GAK YG NAK URUSKAN JENAZAH KO.. BKN KO BLEH MASUK KUBUR SENDIRI PUN!!

“Saya berpakaian seksi tapi saye bukannya pelacur, saya tahu jaga nama baik keluarga saya”
- DAH MCM PELACUR JE.. JAGA NAMA BAIK KE KALAU ORG DOK CKP MAK BAPAK X AJAR??

“Apa yang saya pakai, itu hak saya”
- HAK ALLAH BAGAIMANA???

Ada VIP offer saya jadi teman ranjang, tapi saya masih tahu nilai-nilai sebagai wanita ISLAM…Jangan ingat kerana saya berpakaian seksi saya tak tahu halal haram..!”
- WAH3!!!! PAKAI SEKSI TU HALAL KE HARAMM???



...

Friday, December 16, 2011

Dedah Aurat: Alasan yang biasa didengar..

...

1. Walaupun dedah aurat, diri masih menjaga maruah dan tidak melakukan perkara tak senonoh?

”Janganlah nilai orang dari luarannya. Don’t judge a book by its cover!”

“Walaupun tidak pakai tudung, saya tetap masih jaga solat dan menjaga tingkah laku”


Jawapan:

Adakah anda mendakwa diri anda mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri tanpa perlu menutup aurat? Tetapi adakah anda berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi yang melihat aurat anda mempunyai hati sesuci dan iman setinggi anda juga? Langsungkah mereka tidak memberi kesan dan tidak membangkitkan nafsu serakah mereka yang berada di hadapan anda? Jadi, perlu diberi kefahaman bahawa kewajipan wanita menutup aurat bukanlah semata-mata untuk menjaga maslahat dan maruah pihak wanita itu sendiri, tetapi maslahah yang lebih besar ialah menjaga masyarakat yang berada di sekelilingnya agar tidak terfitnah disebabkan budaya mendedahkan aurat. Betapa banyak kes-kes jenayah rogol dan cabul berpunca daripada wanita sendiri yang mempamerkan tubuh badannya yang terdedah di hadapan khalayak lelaki. Maka tutuplah aurat bukan sekadar untuk anda, tetapi juga demi kemaslahatan orang lain di sekeliling

2. Perempuan yang bertudung lebih teruk daripada tak bertudung?

“Ala… perempuan pakai tudung pun berperangai buruk!”

“Ada juga rakan saya yang betul-betul menutup aurat tetapi perangai dan kelakuan mereka lebih teruk dari perempuan yang tidak memakai tudung!”

“Ada seorang kakak tu pakai tudung, tapi perangai buruk, mengumpat sana mengumpat sini”

“Siapa kata orang tak pakai tudung semua jahat?”


Jawapan:

Ungkapan anda ini seolah-olah sedang memperlekehkan insan yang sedang berusaha mentaati perintah Allah (dalam bab tutup Aurat). Apakah anda perasan bahawa anda sudah lebih baik berbanding insan yang menutup aurat tersebut apabila anda berani melafazkan ungkapan seperti itu, sedangkan anda sendiri membiarkan aurat anda terbuka?

Salah sama sekali dalam hal ehwal agama, untuk kita membandingkan diri kita dengan mereka yang lebih buruk agama dan akhlak. Ia adalah teknik Syaitan untuk menghentikan seseorang dari melakukan usaha pemulihan diri kepada yang lebih baik.

Nabi bersabda: Dua perkara yang sesiapa dapat perolehinya akan ditulis dirinya sebagai hamba yang bersyukur dan sabar, sesiapa yang gagal dalamnya, tidak akan ditulis sebagai orang bersyukur dan sabar. Iaitu sesiapa yang melihat tentang agamanya kepada mereka yang jauh lebih baik darinya, lalu ia berusaha mengikutinya, dan dalam hal keduniaan mereka melihat kepada orang-orang yang kurang darinya sehingga ia memuji Allah atas nikmat yang diperolehinya. (H.R. At-Tirmidzi)

3. Tidak mahu hipokrit bila bertudung?

“Bertudung ni perlukan keikhlasan…”

“Saya mahu berubah kerana saya sendiri yang ingin berubah. Saya mahu melakukannya dengan ikhlas, bukan kerana disuruh.”

“Buat apa pakai tudung kalau hati tak betul”

Jawapan:

Allah s.w.t dan RasulNya telah mengarahkan seluruh wanita muslimah WAJIB untuk menutup aurat tidak kira sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, suka atau tidak, disuruh oleh orang lain atau terbit dari hatinya sendiri. Sama seperti mendirikan solat, membayar zakat, puasa Ramadhan dan semua arahan serta larangan Islam yang lain, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, terpaksa atau tidak. Sekiranya ikhlas dijadikan alasan maka, ramai diluar sana tidak perlu solat 5 waktu kerana sukar mencapai tahap keikhlasan yang ingin dicapai.

Perlu diingatkan, jika seseorang menutup aurat secara ikhlas atau separa ikhlas, maka dia akan beroleh ganjaran sekadar keikhlasannya. Namun tanggungjawab fizikal yang diwajibkan oleh agama dikira sudah terlaksana secara zahirnya. ATAU kata lainnya, tatkala itu dia hanya BERDOSA SEKALI iaitu kerana tidak melaksanakannya secara ikhlas, tetapi dia terhindar dari dosa tidak mengerjakan yang wajib ke atasnya secara zahir. Namun jika dia degil dan tidak menutup aurat, atas alasan TIDAK IKHLAS, TIDAK MAHU HIPOKRIT dan sebagainya, tindakannya itu menjadikannya BERDOSA di sisi Allah secara fizikal dan juga spiritual, atau dalam kata lainnya, dia berdosa DUA KALI.

Dosa di level pertama dan kedua sekaligus, malah lebih musnah apabila dosa level pertama itu sangat mudah bercambah apabila ia berjangkit kepada orang lain, seperti apabila sahaja ada mata lelaki bukan mahram yang melihat, ketika itu dosa bukan hanya dua kali tetapi sebanyak mata lelaki yang melihat. Adapun bagi mereka yang tidak ikhlas tadi, at least dia sudah terselamat dari cambahan dosa dari mata lelaki.

4. Menunggu seru untuk bertudung?

“Biarlah ianya datang daripada saya sendiri, bukan dipaksa sesiapa. Bila tiba masa, Insyaallah saya bertudung”
http://www.blogger.com/img/blank.gif
“Saya tahu hari itu akan tiba tetapi bukan sekarang”

“Insyaallah, apabila sudah berkahwin barulah saya bersedia”

Jawapan:

Jika bukan sekarang, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin berubah? Sedarilah wahai diri, bahawa kematian akan datang secara tiba-tiba dan tiada sebarang jaminan umur masih panjang beberapa minggu lagi.

Sumber: syahirul.com

* Wahai orang-orang yang ku sayangi, tutuplah auratmu! Ingatkan aku juga, andainya aku tidak sempurna *

...

Wednesday, December 14, 2011

Leave..

...

Annual Leave as today banyak lagi... Hahaha... jgn tak percaya.. 40 days tu!!! Entitlement annually cuma 25 days only.

Since 2009 aku memang sangat-sagat jarang cuti. Aku hanya bercuti apa yang kerajaan bagi or if terpaksa sangat-sangat. Other than that, aku rasa aku lebih suka menyibukkan diri kat ofis, buat kerja yang tak pernah habis tu.

Tahun-tahun sebelum tu bercuti jugak, tapi tak pernah habis cuti tahunan & bring fwd to the next year.

If until December ni aku tak ambik cuti jugak, meaning aku ada 42 days to carry forward to next year. InsyaAllah panjang umur, tahun depan tambah lagi 25 hari. Jadilah 67 hari cuti bergaji aku until 31 December 2012. Tapi aku kena gunakan 17 hari cuti jugak next year sebab tak boleh carry forward to 2013 more than 2 times of entitlement.

Bagi aku, banyak tu! Kalau rasa-rasa nak merasa cuti 2 bulan bergaji penuh pun boleh jugak kan.. Cuti banyak! Tapi keje banyak tu, sapa nak tolong??? Sian bos aku nanti.

Mungkin jugak aku memang dah biasakan diri aku ni, if tak sihat sikit pun, still pergi kerja jugak lagi. No ponteng-ponteng aaaaaaa...

MC tahun ni byk! 14 hari sebab admitted haritu. Tahun sebelum tu cuma 5 hari je :-)

I want to go for a holiday!!!

I really need rest & vacation!

Aisya pun dah complaints bila nak pegi holiday??? Dia kata semenjak daddy tak ada kita tak ada pun pergi holiday. Yes, mummy tahu sayang... Sabar ye, ada rezeki nanti kita g holiday bersama.

Money, please come to me!!!!!

:D

..

Friday, December 9, 2011

Al-Khauthar..

...


...

Wednesday, December 7, 2011

Session With Dr. Ridhuan Tee Abdullah

..

Bersempena dengan Client Day of IIUM Library, they organized session with outhors as every year they did. This year berpeluang bersama dengan Dr. Ridhuan Tee Abdullah.

Overall, BEST!

Walaupun Dr. agak pedas dalam mengeluarkan hujan / pendapatnya tapi bila difikir-fikir, memang betul, zaman sekarang ni kena cakap direct, takde tapis-tapis sebab IF banyak sangat tapisnya, mungkin mesej sebenar tak sampai.

So... think & act!

Antara point yg amat terkesan ialah ~

Masa kita semakin singkat, bimbang tak sempat.
Jadi bertindaklah.
Berubah.
Saling ingat-mengingatkan.
Thinking is the highest thing in learning process.
Apa guna hidup pura-pura.
Berwaspadalah.
Allah itu Maha segala-galanya :-)


...

Tuesday, December 6, 2011

Loike..

...

Jangan merasa hairan bila kita bertaubat, ramai yang memperlekehkan kita. Itulah sekecil kecil ujian Allah buat kita.


...

Friday, December 2, 2011

Doa..

...


...

Thursday, December 1, 2011

Doubt..

...

Time flies...

Today dah 1st December on 2011.

Rasanya macam baru je new year of 2011.

Life goes on...


Macam-macam benda lah..

Hari ni aku nak luahkan perasaan lagi. Ikut suka aku lah kan.. Hahaha..

Xsuka baca jangan baca. Xyah sibuk-sibuk bukak URL blog aku ni. Tapi kalau keep on bukak jgk nak tahu cerita-ceriti aku, go ahead. Bukak mata, baca... tutup mulut sudah!

Aku nak sentuh sikit lah kan.. pada manusia yg suka dengar cakap-cakap org daripada bertanya sendiri ke tuan empunya badan.

Macam aku, my style is if aku dgr apa-apa, aku xterus percaya or ambik port apa yg org tu kata sebab aku lebih suka tanya tuan empunya badan utk mengetahui kesahihan / kebenaran tentang cerita yg aku dgr tu. It is better.

Biasalah, org kalau bercerita mungkin akan ditokok tambah ataupun dia bercerita mengikut hati & perasaannya kan.. x gitu?

So, ada la org yg akan bgtau.. byk dengar cerita tentang aku. Semenjak 'kes' 2009 hinggalah kini.

Hello....
Dengar daripada siapa? Org yg boleh dipercayai? *siapa dia? siapa org tu?* Setakat mana org tu mmg boleh dipercayai? Org tu betul-betul kenal & tahu pasal aku dari A to Z ke? Bila ditanya siapa, xnak cakap pulak. Bagi aku, berani kerana benar, takut kerana salah. Betul x?

Kadangkala, kita perlu tahu siapa org tu bukannya nak serang dia.. tapi kita nak explain kat org tu seandainya dia dah sebarkan fakta yg tak betul. Kita boleh stop dia daripada buat dosa lagi.

Berbalik pada topik sebenar - hanya beberapa orang sahaja yg tahu cerita sebenar sebab orang-orang inilah yang bertanyakan direct kepada aku.

So, when people ask, I answered.

From far I have Dr. S, S & E. Three of them mmg tahu segala-galanya. Also I have uncle, auntie & cousins who knows everything. Not to forget, some of my ITM's friends.

Aku percayakan mereka. I knew them well. Mereka ini bukanlah jenis org yg suka busy body bercerita pasal tepi kain org. Diorg ni caring membantu aku dari segi emotional, moral support & advices.
*it doesn't mean if i don't mention your name here, i forgot.. but i just stated few names who knows 99% ~ jgn kecik hati, maybe u tergolong dlm others = aku ingat dgn sapa & apa yg pernah aku cerita*

Others, yg konon2nya tahu everything & daripada sumber-sumber yg boleh dipercayai jugak tu, dapat info daripada mana ye?

Alkononnya, macam-macam cerita pasal aku tu.. daripada mulut siapa ye?

Unless dengar betul-betul daripada mulut org yg aku cerita & percayai itu..

Hahaha.. ginilah senang, xyah nak kata org kalau benda tu mungkin daripada perasaan org tu sendiri kan. Mungkin ya... mungkin juga tidak. Terpulanglah.. ikutlah...

Ada jugak jenis orang yg konon-kononnya tahu serba-serbi & dia semua betul. Aku jugak yg salah, yg bodoh. Xyah nak bergossip / komplot / sokseksoksek kat belakanglah ye.. Kurus aku tau sbb ko makan daging aku :D


Dalam hidup ni, kitarannya seumpama roda. Allah itu Maha Adil.

Kita tak lari daripada melakukan kesilapan.

Realize, taubat, mohon maaf & tabahkanlah hati utk menjalani kehidupan baru. Mudah-mudahan Allah s.w.t. memperkenankan & memberikan kebahagiaan dunia buat kita.

Mungkin juga ujian ini didatangkan disebabkan dosa-dosa kita yg lampau.

Allah itu Maha Pengampun. Sedangkan Nabi ampunkan umat. Inikan manusia. Atas dasar perikemanusiaan, juga untuk menjaga hati agar tidak bersangka negative, maafkan & doakanlah yg terbaik buatnya. Kata-kata itu kan satu doa..

Tolonglah jangan judge begitu saja. Kat dunia ni, hakim pun perlukan hujahan & bukti sebelum menjatuhkan hukuman. Pun ada rayuan jugak, utk diberi peluang.

Di akhirat kelak pun sama. Malaikat akan kemukakan bukti-bukti.


Pelik, pelik... kenapa tak tanya sendiri kan?

Manusia... oh manusia...

Itulah manusia, dia tgk je dgn mata kasar, dah buat own assumption & conclusion. That's it! Fullstop!

Perlu ke aku nak meratap 24jam sehari, hari-hari atas apa yg berlaku?

Kami susah ada sapa-sapa betul-betul ambik tahu???

Kalau kami nampak happy jadi masalah pulak org lain utk mengata

Semua serba xkena!!! *sigh*

X dinafikan, ada juga yg membantu.. tp janganlah bila hulurkan bantuan nak something pulak. Kalau mcmtu xyah tolonglah.. Thanx...

Biarlah kami susah asalkan kami bahagia, xserabut kepala otak :-)

Nak hulurkan pertolongan biar ikhlas.

Takutlah.. bila org tabur budi lepas tu sbg balasan nak kena patuh arahan pulak. Takut terkeluar nanti "org dah bagi macam2, ko kena buat ni, buat tu, macamni, macamtu"
Kang jadi mcm lembu dah kena ikat/tambat kat hidung pulak... Takutttttttttt

Takut kalau dah terlebih makan budi, tergadai body lagi..


Semenjak kejadian itu terpulanglah apa jua persepsi orang terhadap aku. Allah s.w.t. Maha Mengetahui. Dia Maha Melihat. Dia Maha segala-galanya...

Memanglah kalau ikutkan hati, nak pekakkan je telinga yg mmg dah pekak ni.. tapi kadang-kadang telus jugak pendengaran ni sampai masuk dalam otak tambahan ada hati kan..

Tu yg airmata, semangat, kekuatan, kesabaran luruh jgk tu...

TOLONGLAH!!!

DOAKAN YG BAIK-BAIK SAHAJA BUAT KITA SESAMA MANUSIA


InsyaAllah...


...

Tuesday, November 29, 2011

Continuos..

...


I was admitted!!!

Dalam pkl 10 lebih haritu, aku dah tahan sakit sangat. So aku YM K.Ina minta tolong dia teman aku gi clinic. Nak gi ambik injection kononnya. Then Linda pun teman sekali jugak. Masa turun lif dari tingkat 4, diorg nak ambik wheelchair utk aku. As usual, aku refused. Malu ooo.. Tak nak aku, kang abes satu ofis tahu aku tak sihat. Xnaklah publisiti murahan lagi.. huhu.. Itupun few peoples dah nampak & tanya. Aku MALU!!!

Nasib baik kete K.Ina parking betul-betul kat loading bay, so xyah jalan jauh-jauh untuk ke kereta. Turun lift, keluar pintu terus kete. Aku selamat naik kete. Then aku sedar-sedar aku dah ada kat atas strecther.. Alamak! Ni mesti aku pengsan dlm kete td sbb seingat aku last sekali td aku dah masukkan kaki ke dlm kete k.ina. Tu je..

Sekarang aku nampak beberapa orang nurse & jantan2 dikeliligku. Time pengsan td sure sapa lah yang usung aku. Malu seyhhhhhhh..

Aku dapat Pethidine, tapi sakit tak ok lagi.. Aku tak rasa ngantuk atau kurang pun lepas dapat drug tu.. Then aku kena la stay kat sick bay IIUM Health Center. Thank you so much to K.Ina & Linda yg sentiasa ada disisi menemani. Then pkl 3 lebih gitu aku tak ok lagi. Time ni aku dah rasa lemah menahan kesakitan. Then Dr. kata nak refer aku ke hospital.. Aku tak nak..

K.Ina & Linda balik ofis jap. Then diorg datang tanya, aku kata dah ok sket.. nak balik ofis. While on wheelchair konon-konon nak balik ofis, nurse tanya "Ni nak bawak patient g mana ni? Dr. tak bagi balik. Nak refer ke hospital"

Alamak! Kantoi! Ingatkan dapat lari dah tadi..

Then sbb aku still sakit, aku dapat injection lagi.. kali ni doktor just bagi Voltaren je.. X kuat sangat. Biasa-biasa je.. aku tak rasa apa-apa perbezaan pun..

Documentation for referral to hospital been prepared. Aku boleh pilih nak pegi private hospital atau government hospital.. Mana-mana yang aku prefer. Aku decided to go to Hospital Kuala Lumpur since they told the best Orthopaedic is there. Ok lah..

Dalam ambulance, aku menangis & meraung sorang-sorang!

Sedih, syahdu & sakit semua ada...

Airmata aku mengalir macam pili bomba kot!

Officemates tak dpt teman naik ambulance due to other commitments. Aku faham, dah petang. Diorg nak ambik anak kat nursery dll. Diorg tolong from beginning pun dah cukup ok.

Aku memang puji abes kat driver ambulance IIUM. Memang bagus! Baik & sangat prihatin. Bagi kata-kata semangat "Sister, sabar ye.. etc" Dia tunggu sampailah aku bgtau dia another friend is coming.

Doktor nak bagi Morphine. Aku allergic dgn Morphine! Sbb masa lepas operate lutut kat HTAA dulu, doktor bg morphine terus something happened to me.. Terus doktor bagi another injection to neutralize kan my allergic.

Doktor pening. Pethidinie, Voltaren dah bg pun x ok lg. Nak bg drug paling kuat, badan aku dah reject. So doktor bagi pethidine lagi. Redho je lah..

Aku dimasukkan ke wad. 5 days being admitted. Masa 2nd day tu kena attacked lg. Sakitnya hanya Tuhan yg tahu. Aku minta bantuan rakan dari jauh utk rawatan secara Islamic pulak. Sebabnya, my boss & officemate bimbang kot-kot ada yang mengikut aku from Janda Baik haritu. Alhamdulillah, dengan bantuan dia & kuasa Allah swt, aku rasa ok sket. Tak lah mengelupur kesakitan lagi.

Doktor suggested for an operation as 12 years ago where I totally refused! NO!!!

I am not going for an operation utk tulang belakang aku ni! Biarlah bengkok sikit & sakitnya pun ON & OFF je. Operation sekadar mencuba & mungkin tak sakit lagi lepas ni. So, xyah nak cuba-cubalah. NO! NOT!

Aku tahu semenjak aku pindah KL, dah 2 tahun lebih ni mana pernah aku g check-up for my THORASIC SCOLIOSIS ni.. aku dah tak pergi hospital lagi utk apa jua masalah kesihatan aku. Malas! Sebab aku dah tahu apa je solution nyer.. Physiotheraphy pun aku dah tak buat langsung. Pendek kata apa je rawatan aku tak hirau dah.

So, kalau aku refused for their suggestions, aku kenalah buat fisio intensively. Urghhhhh... *sigh*

Masuk General Hospital pun ok. Layanan & treatment macam private hospital. Maybe sebab aku masuk 1st class kot. Ok lah kan.. Tak semestinya GH tu teruk. Biliknya lengkap aircond mcm private jgk. Nurse-nurse sentiasa datang mcm private jgk. Doktor-doktor pun sangat baik & explained betul-betul & soft macam private gak. So? harga je lain dari private hospital ok.

Sakit tu still on & off. Hari ke-4 aku kelentong doktor kata dah ok. Sorry, hati & perasaan aku amat kasihankan Aisya. She's alone! Makan minum pakai sekolah mengharap ehsan orang. Pity her! Lagi lah buatkan aku menangis..

2 weeks I was on Medical Leave. Terbaring je..

Doktor dah nasihatkan aku supaya jangan banyak bergerak. Movements will cause backache. Masa kat hospital mmg aku tak dibenarkan byk bergerak. If yg benar-benar perlu sahaja. Selera makan pun tak ada sbb dalam fikiran, mcm-mcm & serabut.

Duduk rumah pun tak makan jugak. Dah, macamana nak masak kalau tak daya kan? Minum air je la.. Aisya rajin, kejap-kejap dia buatkan Milo. Dia makan stok roti & apa-apa yg still ada kat rumah. Sian Aisya...

Balik dari hospital haritu pun kitorg balik sendiri je. Walaupun orang kata aku ni macam-macam, aku pekakkan telinga sbb xnak serabutkan kepala otak lagi. Orang hanya pandai bercakap aka condemn jek.. if they were in my shoes, tahu lah macamana rasanya. Allah Maha Mengetahui & Melihat. Dia perhati je kita semua hambaNya ini...

Ini dugaan buat aku lagi.. Aku terima, Ya Allah..


Macam-macam kejadian happened till yesterday. Aku tabahkan hati lagi agar bersabar. Kesabaran aku dah hampir terkulai rasanya. Kekuatanku juga seakan hampir luruh.

Semalam sampai kemarau airmata rasanya selepas bergelen-gelen dibazirkan. Harini bengkak mata at 1st day gi keje.

Aku memang berdeney...

SERABUT!!!

Hanya padaMu, tempat ku mengadu ':(


Dosa-dosaku bagaikan pepasir dipantai. Ampuni aku Ya Allah... Peliharalah hambaMu ini. Kasihanilah hambaMU ini, Ya Allah...


Aku bersyukur masih lagi punya orang-orang yang baik hati lagi prihatin dgn keadaan kami. Thank you sooooooooooooo much dear...

Semoga Allah swt merahmati semua :-)

...

Tuesday, November 15, 2011

Backache..

...


OTW balik rumah semalam tiba-tiba rasa tulang belakang bagai dicucuk-cucuk dgn jarum.

Ya, Allah..
semoga aku selamat sampai rumah..

Alhamdulillah..
sampai je rumah badan dah rasa mcm melayang-layang
menggigil menahan kesakitan
mlm tadi aku menangis lagi kerana sakit belakang
dah lama my 'Thorasic Scoliosis' tak menyerang

Aisya dah letak minyak & urut belakang
Dah telan ubat..

Then aku tertidur dalam tangisan menahan kesakitan
pukul 3 pagi terjaga semula

Astaqfirullahal'azim...
hanya Dia sahaja yang tahu macamana sakitnya
aku rasa nak menyerahkan diri ke hospital je
tapi sapa nak hantar?
aku menangis lagi
menahan kesakitan

dalam melawan kesakitan..
aku bangun perlahan-lahan
buat air milo & makan roti sebagai alas perut
aku telan pain killer lagi
tak tahan, sakittttt sangat

aku seperti mahu call sapa-sapa saje utk hantar aku ke hospital / clinic
nak menyerah diri
seriously
aku perlukan injection to reduce the pain

aku menangis lagi..
sapa yg aku boleh call?
sapa yg aku boleh minta tolong?
di masa begini?
aku buntu

Ya Allah, aku menangis lagi keseorangan
nak kejutkan Aisya, minta tolong dia
kesian pulak tengok dia tidur nyenyak
akhirnya aku terlelap bersama airmata menahan kesakitan lagi

Aku tersedar semula jam dah menunjukkan pukul 5.58pagi..

"Aisya, harini mummy goreng telur je utk Aisya ye"

"Ok, Aisya x kisah.. Mummy tak payah keje la, Mummy tak sihat"

"Tak boleh sayang, keje banyak. Nanti esok bos mummy balik dari Sarawak tgk byk keje x settle lg, lagi susah."

"Nanti mummy rebah kat ofis lagi susah"

"InsyaAllah sayang, mummy ok "


Harini Aisya bawak bekal roti je utk her breakfast; nasi & telur sahaja for lunch. Aisya sangat tidak banyak kerenah. Dia faham situasi mummy nya ni.. Thank you sayang.. Maafkan mummy sayang..

Sampai je ofis, aku dah bagitau K.Ina (officemate), aku tak berapa sihat harini. If anything happen to me, jangan hantar aku ke hospital. Kalau aku admitted, kesian Aisya.

Macam minggu lepas masa aku kena outstation for course, dia prepare bekalan dia sendiri. Aku dah masak siap-siap sebelum pergi. Dia cuma panaskan je. Dia bangun sendiri, sediakan diri for school. I know she's independant but ada ketikanya dia menangis juga. Dia call aku menangis rindu. Xde sapa-sapa kat rumah katanya. Dia takut. Aku suruh dia ngaji / baca buku untuk hilangkan takut.

Before aku tinggalkan ofis, keje mmg tengah banyak. Selagi IIUM tak dapat status Research University, selagi itulah keje aku sentiasa bertambah. My boss as Project Manger. So, as her secretary, aku lagilah tak cukup kakitangan rasanya.

Aku tak kan bagitau sapa-sapa tentang kesakitan ku selagi aku mampu bertahan. Kalau aku dah bersuara tu, maknanya aku memang dah tak tahan sangat lah tu. That is my style. Aku tak nak jadikan penyakit aku sebagai alasan untuk orang kasihankan aku. Aku mampu melawannya..

Dalam kekuatan aku melawan kesakitan, aku seringkali terkandas dengan emosi aku sendiri. I realize something.. I need somebody!!!

Aku tak nak apabila terjaga, rasa sejuk.. tengok-tengok badan separuh dalam bilik air, separuh dalam bilik tidur - experienced = pengsan di pintu bilik air akibat sakit belakang..

Dah dah..
aku tak nak citer lagi..
nanti orang kata aku reka citer..

Hakikatnya hanya Allah swt yg Maha Mengetahui
keadaan aku & Aisya.

Fullstop!

Keje banyak..
aku buat slow-slow..

Tak tahan, aku baring luruskan tulang belakang jap..
Then continue lagi..

Aku harus kuat!!!

Aku tahu lately ni aku selalu tak berapa sihat sebab TENSION!!!

Macam-macam benda dalam fikiran...


...

Tuesday, October 25, 2011

Aisya oh Aisya..

...

Hari Ahad Aisya kata,

"Kenapa Mummy tak masuk Masterchef? Mummy is the Best Chef in the whole worldwide"

erm.. yelah.. pandai bodek ye! cheeky Aisya nak mee hailam.. dia sgt berpuashati mkn masakanku.. her favorite!

Alhamdulillah..

I'm happy to see her eating & finishing it.

Tengah makan dia tanya soalan lagi -

"Mummy, bila Aisya nak dapat adik?"

*speechless*

...

Thursday, October 20, 2011

Utusan Malaysia Online - Hiburan



...


PENGHIJRAHAN yang berlaku ke atas artis tanah air bukan sahaja melibatkan artis wanita yang tampil dengan imej bertudung.

Malah di kalangan artis lelaki juga, mula sedar dan membuat anjakan pada penampilan dan cara hidup yang lebih mengikut hukum syarak.

Justeru, bagi dua artis lelaki popular, Abdullah Ahmad dan Adam VIP, mereka turut membuat penghijrahan dalam kehidupan masing-masing.

Ini kerana, kedua-duanya merasakan, dunia hiburan yang menjadi sandaran rezeki buat mereka bagaikan tidak bermakna apabila hati dan jiwa terasa kosong.

Kata Abdullah atau lebih dikenali sebagai Lah, ada sesuatu yang tidak kena dengan kehidupannya walaupun namanya kekal popular di persada seni tanah air.

Perasaan yang agak serupa turut menghantui Adam yang tercari-cari sesuatu untuk mengisi ruang dalam jiwanya.

Dalam pencarian untuk menjadi insan yang lebih sempurna, baik Lah mahu pun Adam, segala perubahan dalaman yang berlaku ke atas diri mereka tidak mematikan langkah untuk bergelar artis.

Pengertian hidup Lah Ahmad

Di awal pembabitannya bersama kumpulan Voices of Euphonious atau VE yang ditubuhkan pada tahun 2003, Lah di ulit dengan populariti dan dikelilingi peminat.

Pun begitu, bagi diri anak jati Kuala Lumpur ini, ada sesuatu yang tidak kena dengan kehidupannya.

Lah sendiri keliru apakah kekosongan yang dirasai itu satu sindrom yang melanda mereka yang mencapai kehidupan dalam usia yang semakin meningkat.

“Di awal penglibtan saya dalam dunia seni bersama VE, saya lihat industri hiburan menjadi punca rezeki dan itulah yang saya lakukan sebelum ini.

“Kini saya hanya memikirkan bagaimana mencari duit untuk membayar segala bil bagi kelangsungan hidup.

“Ketaksuban saya dalam mencari wang berubah kerana cinta saya dalam bidang muzik dan nyanyian hari ini, lebih bermakna.

“Jiwa saya juga terisi dan tenang lebih-lebih lagi selepas saya bertemu dan mendalami agama dengan Ustaz Habib Ali Zainal Abidin,” kata Lah membuka bicara.

Kemerduan qasidah

Selepas empat tahun bersama VE dan muncul dengan tiga album iaitu Extreme Pleasure, Extreme Pleasure Extra dan For You, tahun 2007 menyaksikan VE berpecah dan masing-masing membawa haluan sendiri.

Dalam tempoh ‘bertenang’ kata Lah, dia cuba mencari punca untuk meneruskan kariernya dalam bidang seni.

“Ketika mengikuti kelas agama bersama Ameer Ruffedge dan Zaf, buat pertama kali saya mendengar qasidah dan hati ini terus jatuh cinta kerana kemerduannya.

“Dari situ, saya mendengar satu melodi yang terlalu indah kerana liriknya memuji kebesaran Allah SWTdan Rasullullah.

“Muzik ‘baru’ yang singgah di telinga saya telah ‘melanggar’ semua terma-terma muzik yang menjadi pegangan saya selama bergelar artis.

“Dalam qasidah ada jazz, R & B dan ia membuatkan saya menitiskan air mata kerana irama seindah itu tidak pernah dipandang.

“Perlahan-lahan, saya menulis lirik yang ada kena mengena dengan Ketuhanan dan dari situ, saya mencari keredaan Allah SWT,” ujarnya sambil menghela nafas panjang.

Menurut Lah, apabila hatinya lebih dekat dengan Allah SWT hidupnya menjadi lebih tenang.

Bahkan, kata Lah, solat lima waktu tidak lagi diabaikan sebaliknya, jika lewat mengerjakannya, hatinya akan rasa tidak tentu arah.

“Kalau dulu, dalam keadaan kelam- kabut, saya perlu menampilkan wajah tenang kerana perlu berhadapan dengan peminat atau pun diwawancara wartawan.

“Tetapi kini semuanya telah berubah...menjadi lebih tenang,” katanya yang akan mencari keredaan Allah untuk meneruskan kerjaya dalam bidang muzik.

Perubahan Adam

PEMILIK nama Mohd. Aizam Mat Saman atau lebih dikenali sebagai Adam VIP mengakui dirinya banyak mengalami perubahan sejak bergelar artis.

Biarpun Adam pernah dihimpit dengan pelbagai kontroversi antaranya didakwa mempunyai hubungan istimewa dengan Yusry Abd. Halim (Yusry KRU), namun anak kelahiran Negeri Bawah Bayu ini agak bijak menangani situasi panas pada ketika itu.

Adam ketawa apabila dikatakan, dia seorang yang agak nakal kerana sering bertukar teman wanita.

Sedangkan pada hakikatnya, Adam menjelaskan, apabila tiada keserasian dalam sesuatu perhubungan, lebih baik meletakkan noktah kepada hubungan berkenaan.

Kata Adam, segala apa yang menimpa dirinya suatu ketika dahulu, dijadikan iktibar untuk memperbaiki diri.

Sebab itulah, dalam diam-diam pada April lalu Adam mengerjakan umrah melalui pakej perubatan bersama rakan pelakon, Ashraf Muslim.

Selepas menunaikan umrah, ramai yang melihat perbezaan perwatakan Adam hari ini. Apa komen Adam?

“Memang hari ini saya lebih fokus kepada kerjaya kerana saya menyimpan cita-cita untuk menjadi pengarah filem.

“Jika Allah berikan rezeki, tahun depan, insya-Allah, saya akan mengarah filem,” katanya.

Walaupun pada mulanya Adam enggan bercerita tentang pemergiannya ke tanah suci Mekah, tetapi setelah dipujuk akhirnya ia mengalah dan berkata;

“Saya berasa begitu tenang selepas Tuhan memberi rezeki untuk mengerjakan umrah, baru-baru ini.

“Maaf, saya tidak mahu mengulas panjang tentang perjalanan saya itu kerana tidak mahu peminat salah anggap tentang perubahan saya.

“Lagi pun, kalau orang pandang kita sudah warak, orang akan mempersoalkan apabila melihat kita masih terlompat-lompat di atas pentas.

“Cuma apa yang boleh saya katakan, segala apa yang saya lakukan, saya tidak akan lupa tanggung jawab dan landasan agama.

“Ini kerana segala rezeki yang saya dapat adalah pemberian Allah dan soal saya mengalami perubahan dalaman atau tidak, wallahuala.”

Menurut Adam, sebagai manusia biasa, dia percaya bahawa setiap manushttp://www.blogger.com/img/blank.gifia akan melalui perubahan dalam kehidupan.

“Sebenarnya perubahan dalam jiwa saya sudah lama berlaku iaitu sebelum saya mengerjakan umrah.

“Perubahan tidak boleh terjadi dalam tempoh sehari kerana saya harus tahu kemampuan diri.

“Sebab itulah saya tidak menghebohkan tentang pemergian saya ke Mekah untuk menunaikan umrah kerana bagi saya biarlah perubahan itu datangnya dari hati dan jiwa saya,” kata Adam.

Sumber: Utusan Malaysia Online - Hiburan

...

Friday, October 14, 2011

Cat..

...

Tahukah Anda bahawa Nabi Muhammad SAW sendiri memiliki kucing peliharaan. Kucing Nabi Muhammad bernama Mueeza.

Setiap Nabi menerima tamu di rumah, baginda selalu mengendong Mueeza dan ditaruh di atas pahanya. Salah satu sifat Mueeza yang paling Nabi sukai ialah: Mueeza selalu mengeong ketika mendengar adzan, seolah-olah ngiaunya seperti mengikuti lantunan suara adzan.

Nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan layaknya menyanyangi keluarga sendiri.

Pernah suatu kali Nabi hendak mengambil jubahnya, ternyata Muezza sedang tidur di atasnya.. Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya supaya tidak membangunkan Muezza.

Ketika Nabi pulang ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk kepada majikannya. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu. Nabi menekankan bahwa kucing itu tidak najis.Bahkan diperbolehkan untuk berwudhu menggunakan air bekas minum kucing karena dianggap suci.

Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan),” [HR At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah].

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Salallahu ‘alaihi wasallam pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah.Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.”Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana.

Namun, seekor kucing datang dan menjilat bejana (bekas minum). Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu.

Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya.

Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan shalat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut.Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, ‘Aisyah ra. lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya.

Rasulullah SAW bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].

Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad, dan imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci.

Erm, demikian kisah tentang kucing Nabi Muhammad SAW Mueeza. Semoga dengan menghayati kisah di atas, kita akan ketahui betapa kasih sayangnya Rasulullah terhadap haiwan.

...

Friday, September 30, 2011

*_*

...



...

Thursday, September 22, 2011

...

Dah lama x pakai selendang panjang untuk dibelit-belit. So harini terasa nak membelit. Alah, belit simple-simple je.

Pastu ramai pulak yg menegur, "Cantik harini" "Bergaya la" "Berseri" "Mcm pengantin la..." Ish, mengarut je diorg ni. Aku ni bukannya cantik & pandai bergaya pun. Pakai baju lama, tudung lama, tak make-up beriya pun, just setakat calit lechu sikit sahaja.

Ke ayat-ayat perli?

Erm... apa-apa je lah..

Think positive and thanx for the compliments sudah :-)

Syukur alhamdulillah

...

Wednesday, September 21, 2011

:-O

...



"Kalau pinang awak boleh?"

Ish, giler ke???

Dah hilang akal ke?

Kenal pun tidak, tiba-tiba bagi statement buat sakit jantung!

Tolonglah...

Jangan nak buat statement yang akan memanaskan lagi keadaan.

I don't need that.

No cheap-cheap publicity OK!

Do know me, understand me & my situation first.

Lepas tu jangan mengada-ngada nak menggatal eh! Geliiiiiiiiiiiiiii...

So, anggap sahaja statement itu hanya main-main walaupun ia mengundang masalah.



To whom it may concern,

"SAYA CUMA SAYANG DIA SEORANG SAHAJA WALAUPUN SAYA TIDAK TAHU APA PERASAAN DIA YANG SEBENAR TERHADAP SAYA"

Sekian, terima kasih.





...

Thursday, September 15, 2011

Dream..

...

Malam tadi mimpi lagi.

Lately ni selalu sangat mimpi dia.


As usual, aku akan share dengan Aisya.

She said "Mummy ni dah berpeluk berjam-jam pun asyik mimpi lagi" :p

Pandai & ada-ada je statement Aisya untuk mencuit hati ini :D


Rindu...

...

Wednesday, September 14, 2011

Sad..

...

Harini Aisya tak sekolah sebab sekolahnya bagi cuti sempena UPSR. 1 day only. Aisya ikut aku g ofis.

Sebenarnya dia agak sedih. Aisya sedih sebab tak dapat hantar Uncle Bob nya (my cousin) ke KLIA.

Bob will be flying to Bradford to further his study. Sebelum ni, my cousin - Fazmeer (adik Bob) pun fly ke France to further study also; pun kitorang tak berkesempatan untuk send him at KLIA.

Sebab tu lah Aisya sedih.

Aisya agak manja bila jumpa uncle-uncle nyer ni. They are my cousins brothers. Walaupun jarang jumpa, tapi bila jumpa, Aisya akan ambil kesempatan untuk bermanja dengan my cousins. Minta suapkan makan, dukung la, etc.

I know Aisya miss every moments & attentions she supposed to get from her real uncles & aunties.

Whatever!!! *malas fikir nanti buat sakit hati je*

I supposed to send Aisya yesterday nite at Kota Damansara - my Auntie's house. So from there, Aisya may spend plenty of time with her aunties & uncles since she is not going to school today. Unfortunately I'm not feeling well again. Lepas Isyak malam tadi terus fainted.

Berkaca matanya apabila bercakap dengan Bob thru phone call before he flies.

Sorry sayang...


Aisya with Uncle Ameer @ Hyatt Hotel, Kuantan - 2008

...

Friday, September 9, 2011

Surah Thoha..

...


Baca doa ini 3x dan dihembuskan semasa anak/suami/isteri anda sedang tidur pada hidungnya semasa ia sedang menarik nafas masuk.

Lakukan semasa anak / suami / isteri sedang tidur nyenyak.

InsyaAllah...

...

Thursday, September 8, 2011

Loike..

...



RULES TO REMEMBER IN LIFE:

1. Money cannot buy happiness but it’s more comfortable to cry in a BMW than on a bicycle.

2. Forgive your enemy but remember the bastard's name.

3. Help someone when they are in trouble and they will remember you.......when they're in trouble again.

4. Many people are alive only because it’s illegal to shoot them.

5. Alcohol does not solve any problems, but then again neither does milk.

...

Wednesday, September 7, 2011

Wahai Kaum Adam..

...



●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●
•.♥• WAHAI KAUM ADAM..

Jika benar kau kasih & cintakan seorang HAWA itu•.

♥•Bawalah dia ke jalan Allah•.
♥•Nasihatilah dia•.
♥•Perbetulkan kesilapannya•.
♥•Jagalah dia dengan baik•.
♥•Kasihanilah dia•.
♥•Lindungilah dia•.
♥•Berilah kasih sayang padanya•.
♥•Hargailah dia•.
♥•Ucapkan terima kasih atas kelebihannya•.
♥•Bersabar dengannya•.
♥•Terimalah & cintailah kekurangannya•.
♥•Jadi IMAM terbaik & redhalah padanya ♥♥♥♥
●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

Friday, August 26, 2011

Tiada Alasan Untuk Tidak Solat..

...







...

Monday, August 22, 2011

Towards Ramadhan..

...

Lagu Raya dah berkumandang sana-sini.. Raya dah makin hampir.

Arghhhhhh!!! Aku tension dengan lagu raya! Syuhhhhhhhh syuhhhhhhhhhh...

Kalau aku dengar kat radio, aku akan cepat-cepat tukar channel lain.

Kalau kat ofis pulak, aku akan sound "Sapa punya lagu raya tu weih??? Belum raya lagi la" dengan harapan lagu tu akan dimatikan tapi biasalah, lagi hebat kuatnya dan dada ku makin sebak. Airmata mengalir :'(

Maaflah, aku memang still tak boleh kawal diri aku dengan lagu-lagu raya ni! Syahdu :'(

Aku ni kan minah berdeney.. Huhu...

Ramadhan semakin hampir ke penghujungnya. Sabtu lepas, thru telephone conversation, aku dapat pesanan "Dah malam sepuluh terakhir ramadhan ni rajin-rajinlah buat solat sunat & tadarus, etc"

Aku memang menangis teresak-esak sebab sepanjang aku mengenalinya since 1996, dia tak pernah pesan gitu padaku. Ya Allah Ya Tuhanku, ampuni dosaku :'(

...

Friday, August 19, 2011

Do You Know..

...


Doa duduk antara Sujud yang mostly people selalu baca laju-laju..

Tahukah maksudnya???

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)

Sebarkan kepada rakan rakan yang lain.
Mudah-mudahan diberkati dan dikurniakan Pahala oleh Allah s.w.t
INSYAALLAH :)

..

Kaabah..

...

15 Kelebihan Kaabah Dari Sudut Saintifik. TAHUKAH KAMU SEMUA?

Binaan Kaabah yang merupakan kiblat bagi orang Islam terletak di Masjidil Haram di Mekah. Ia merupakan bangunan yang harus dikunjungi jemaah haji. Sedikit maklumat berkaitan Kaabah yang tidak kita ketahui sebelum ini.


Cara tunaikan tawaf di Kaabah, Mekah

1. Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti paling stabil.
2. Tekanan gravitinya tinggi, dan di situlah berpusatnya bunyi-bunyian yang membina yang tidak boleh didengar oleh telinga.

3. Tekanan graviti yang tinggi memberi kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan daripada segala serangan penyakit.

4. Graviti tinggi = elektron ion negatif yang berkumpul di situ tinggi = doa akan termakbul kerana di situ adalah tempat gema atau ruang dalam masa serentak.

5. Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dikesan frekuensinya. Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalaman kembali tinggi, penuh bersemangat untuk melakukan ibadat, tidak ada sifat putus asa, mahu terus hidup, penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah.

6. Gelombang radio tidak boleh mengesan kedudukan Kaabah.

7. Malah teknologi satelit pun tidak boleh meneropong apa yang ada di dalam Kaabah. Frekuensi radio tidak mungkin dapat membaca apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi..

8. Tempat yang paling tinggi tekanan gravitinya, mempunyai kandungan garam dan aliran anak sungai di bawah tanah yang banyak. Sebab itu lah jika bersembahyang di Masjidilharam walaupun di tempat yang terbuka tanpa bumbung masih terasa sejuk.

9. Kaabah bukan sekadar bangunan hitam empat persegi tetapi satu tempat yang ajaib kerana di situ pemusatan tenaga, graviti, zon magnetisme sifar dan tempat yang paling dirahmati.

10. Tidur dengan posisi menghadap Kaabah secara automatik otak tengah akan terangsang sangat aktif hingga tulang belakang dan menghasilkan sel darah.

11. Pergerakan mengelilingi Kaabah arah lawan jam memberikan tenaga hayat secara semula jadi daripada alam semesta. semua yang ada di alam ini bergerak mengikut lawan jam, Allah telah tentukan hukumnya begitu.

12. Peredaran darah atau apa saja di dalam tubuh manusia mengikut lawan jam. Justeru dengan mengelilingi Ka abah mengikut lawan jam, bermakna peredaran darah di dalam badan meningkat dan sudah tentunya akan menambahkan tenaga. Sebab itulah orang yang berada di Mekah sentiasa bertenaga, sihat dan panjang umur.

13. Manakala bilangan tujuh itu adalah simbolik kepada tidak terhingga banyaknya. Angka tujuh itu membawa maksud tidak terhad atau terlalu banyak. Dengan melakukan tujuh kali pusingan sebenarnya kita mendapat ibadat yang tidak terhad jumlahnya.

14. Larangan memakai topi, songkok atau menutup kepala kerana rambut dan bulu roma (lelaki) adalah ibarat antena untuk menerima gelombang yang baik yang dipancarkan terus dari Kaabah. Sebab itu lah selepas melakukan haji kita seperti dilahirkan semula sebagai manusia baru kerana segala yang buruk telah ditarik keluar dan digantikan dengan nur atau cahaya yang baru.

15. Selepas selesai semua itu baru lah bercukur atau tahalul. Tujuannya untuk melepaskan diri daripada pantang larang dalam ihram. Namun rahsia di sebaliknya adalah untuk membersihkan antena atau reseptor kita dari segala kekotoran supaya hanya gelombang yang baik saja akan diterima oleh tubuh.

...

Tuesday, August 16, 2011

Apa Yang Ditegah Dalam Islam..

...


- JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki Mahal kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat.

- JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

-JANGAN tambah perhiasan di badan kerana Allah sudah jadikan Manusia Makhluk yang paling Sempurna.

- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN biarkan Mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang Kita bersalah.

- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan Kita hilang bahagia.

- JANGAN lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja Kita. Nanti Kita sombong apabila berjaya.Kalau gagal kecewa pula.

- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki Kita.

- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada Kita.

- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

- JANGAN mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan Kita.

...

Friday, August 12, 2011

Renungan Bersama..

...

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

...

Wednesday, August 10, 2011

Women..

...


Kenalilah wanita menerusi sifat semulajadi yang ada pada setiap wanita.


Wanita Sensitif :
Wanita yang sensitif bukanlah bermaksud suka merajuk, tetapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian.

Wanita Cerewet :
Wanita yang cerewet bukanlah FUSSY tak tentu pasal, kadangkala, mereka ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.

Wanita Halus :
Wanita yang sifatnya halus ibarat sehelai sutera, cantik , mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak .. walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.

Wanita Ikhlas :
Sifat keikhlasan seorang wanita tak perlu diragui.

Pengorbanan Wanita :
Wanita sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak, dan suami. Wanita amat tabah.

Wanita Prihatin :
Wanita sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.

Wanita Manja :
Walaupun seseorang wanita itu pandai berdikari, naluri seorang wnaita masih lagi tetap seorang wanita, suka bermanja hanya kepada insan yang bernama lelaki, namun juga sesama kaum.

Wanita Ego :
Wanita yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi egonya apabila bersemuka dengan yang dicintai.

Cinta Wanita :
Cinta pertama bagi seseorang wanita biasanya adalah yang paling dalam dan tulus.

Hubungan Seks Wanita :
Hubungan seks bukanlah segala-galanya buat wanita kerana wanita diciptakan dengan 9 nafsu dan 1 akal. Nafsu yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. Lelaki pula dijadikan dengan 9 akal dan 1 nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing wanita dan bukan menghanyutkan.


- Hati wanita itu sepertinya kaca, mudah berderai namun mampu menghiris -

...

Tuesday, August 9, 2011

Love..

...


Menyintai bukan bermakna memiliki dan tidak semestinya akan bersatu.

Namun cinta yang agung adalah bila kita menyintai insan tersebut dan sanggup mengorbankan cinta kita demi kebahagiaannya dan tidak pernah mengharapkan apa-apa balasan.

Jadi cintailah pasangan anda dengan ikhlas dan jujur dan jadikanlah cinta itu cinta yang teragung!


...

Monday, August 8, 2011

Learn..

...

Aku belajar DIAM dari banyaknya BICARA,
Aku belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN,
Aku belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG,
Aku belajar MENGALAH dari satu KEEGOISAN,
Aku belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAAN,
Aku belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN,
Aku belajar TAQWA dari KEKUFURAN,
Aku belajar TAWAKKAL dari UJIAN,
Aku belajar REDHA dari satu KETENTUAN


...

V.I.P. Berbuka Bersama Peminat..

...


Kesempatan kehadiran Ramadan Al-Mubarak ini, digunakan lima anak muda yang bergabung di bawah nama VIP iaitu Marlon, Yandy, Ryan, Fadlan dan Adam untuk berbuka puasa bersama peminat bertuah, kelmarin.

Majlis berbuka puasa dengan tema Arabian Night itu diadakan di Restoran Intai-Intai, Ampang dan disertai 39 peminat bertuah serta artis naungan Aico Empire Group, Shima.

Salah seorang Ahli Jawatankuasa Kelab Peminat Adam (AICOVX) yang menguruskan perjalanan majlis tersebut, Weina Rosli berkata, peminat kumpulan VIP sudah mula hadir seawal jam lima petang, meskipun majlis bermula pada jam 6.30 petang.

Menurutnya, semua yang hadir memenuhi tema ditetapkan iaitu berpakaian ala-ala Arab, malah ada peminat sanggup hadir lebih awal kerana teruja untuk meluangkan masa bersama VIP.

“Idea majlis berbuka puasa ini dicadangkan sendiri oleh Adam dan dipersetujui oleh ahli VIP yang lain."

“Selain dapat berbuka puasa bersama, aktiviti ini juga dapat mengeratkan silaturahim antara kumpulan VIP dan peminat mereka,”
katanya ketika dihubungi Zass.

Weina berkata, selain berbuka puasa, mereka turut mengadakan beberapa aktiviti selingan selepas solat Isyak antaranya susun lagu, teka lagu dan kotak beracun.

“Kami turut menyelitkan beberapa permainan menguji ingatan mereka dan turut mengadakan cabutan undian bertuah dan peminat yang bertuah itu akan menerima hadiah berupa tasbih dan CD yang disumbangkan oleh Adam sendiri."

“Ternyata semua yang hadir berpuas hati kerana dapat mendekati semua ahli VIP dan VIP juga amat menghargai kehadiran peminat berbuka puasa bersama,”
katanya.

Bukan setakat aktiviti permainan, Adam juga sempat menghiburkan tetamu di restoran berkenaan apabila sudi menyanyikan lagu Bila Larut Malam bersama live band di sana.

Selain itu, kumpulan VIP turut menyanyikan beberapa lagu secara acapella bagi memenuhi permintaan peminat yang hadir.

Tambah Weina lagi, pihak AICOVX begitu terharu dengan kehadiran peminat dan berterima kasih dengan kerjasama yang diberikan oleh Restoran Intai-Intai.

“Kami berharap aktiviti seumpama ini dapat diadakan lagi selepas ini dan kami amat berterima kasih dengan kerjasama Restoran Intai-Intai,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Fadlan Punca Stacy, Akim Berpisah?

Fadlan punca Stacy, Akim berpisah?


GARA-gara gosip hangat bercinta dengan juara Akademi Fantasia musim keenam (AF6), Stacy, nama anggota kumpulan VIP, Fadlan Hazim Anuwar nampaknya mula mendapat perhatian ramai peminat di persada hiburan tanah air.

Ada pihak yang menyebarkan gosip, kehadiran jejaka kacak berambut perang itu dalam hidup Stacy atau nama sebenarnya, Stracy Angie Agam, 21, juga dikatakan menjadi punca perpisahannya dengan Akim AF7, baru-baru ini.

Walaupun masih berteka-teki mengenai kisah cinta yang terjalin, Fadlan mengakui dia dan Stacy memang berkawan rapat sejak lebih sebulan lalu.

Kata Fadlan, 19, dia dan Stacy mula berkenalan ketika mereka sama-sama belajar menari di studio tarian milik penyanyi popular itu bersama anggota kumpulan VIP yang lain.

“Stacy juga berkawan baik dengan gitaris kumpulan VIP dan mereka pernah menjadi penari latar Stacy dalam pelbagai persembahannya sebelum ini."

“Saya ikhlas berkawan dengan Stacy kerana dia banyak memberi bimbingan kepada saya untuk menjadi penyanyi yang bagus."

"Maklumlah, perbezaan usia kami dua tahun dan dia memang jauh berpengalaman daripada saya dalam bidang hiburan."

“Saya harap, orang tidak menuduh saya berkawan dengan Stacy kerana ingin menumpang nama besarnya pula,”
katanya.

Secara peribadi, Fadlan mengakui dia sangat mengagumi bakat besar dan kelincahan Stacy ketika beraksi di pentas.

“Pada pemerhatian saya, Stacy sangat fokus setiap kali buat persembahan dan ia memang tidak pernah menghampakan peminatnya,” katanya.

Ditanya, sama ada sudah menghidu hubungan Akim dan Stacy sebelum ini, kata Fadlan, pada mulanya, dia memang tidak tahu menahu ‘hubungan cinta’ yang terjalin antara mereka seperti diperkatakan orang.

Malah Fadlan menafikan dia menjadi punca perpisahan antara Akim dan Stacy kerana mereka saling mengenali apabila hubungan kedua-duanya sudah retak.

“Stacy sendiri memberitahu saya hubungannya dengan Akim memang bermasalah sebelum kami berkawan lagi. Kami juga tidak keluar berdua-duaan kerana sering ditemani anggota VIP yang lain kerana mereka juga kawan Stacy,” katanya.

Ditanya sama ada Stacy menepati ciri-ciri gadis idamannya, kata Fadlan, pengalaman pahit putus cinta mengajarnya lebih berhati-hati untuk memilih teman istimewa.

“Saya sering kali putus cinta kerana ramai gadis yang tidak jujur dalam percintaan. Sebab itu, saya kini lebih berhati-hati menjalinkan hubungan percintaan dengan mana-mana gadis."

“Sebenarnya, saya juga tidak kisah bercinta dengan golongan artis mahupun orang biasa kerana yang penting dia menyayangi saya yang memang seorang yang ringkas dalam segala hal,”
katanya.

Berkongsi perkembangan karier seninya pula, kata Fadlan yang berasal dari Kuala Lumpur, dia bermula dari bidang peragaan sebelum menceburi bidang seni.

“Saya berkecimpung dalam bidang modelling sejak berusia 16 tahun. Saya bukan saja menjadi model di Malaysia saja, malah mendapat peluang di Singapura dan Thailand sebelum ini."

“Bagaimanapun, saya mula melangkah ke bidang lakonan apabila menjadi artis bawah naungan KRU Talents pada Jun 2010 dan mengikat kontrak selama setahun dengan syarikat mereka."

“Saya menjadi pelakon tambahan untuk mencari pengalaman dan antara drama lakonan saya ialah Hotel Mania serta menjadi pengacara program Paparazzi untuk KRU TV sebelum ini,”
katanya.

Kata Fadlan lagi, dia juga tidak ingin melepaskan peluang menyertai kumpulan VIP apabila ia muncul depan matanya.

“Saya sudah kenal dengan Adam AF sejak kami sama-sama berlakon dalam Hotel Mania. Saya juga tidak menolak peluang keemasan yang datang apabila Adam sendiri menawarkan saya untuk menyertai kumpulan VIP yang juga artis di bawah pengurusan syarikatnya, pada Mac lalu."

“Saya percaya dengan minat dan semangat yang ada saya dapat memberi komitmen
terbaik pada kumpulan VIP. Pada masa sama, saya juga belajar menari dan menyanyi dengan baik sebagai persediaan untuk kami mengadakan mana-mana undangan persembahan bersama VIP,”
katanya.


Sumber : Harian Metro

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/FadlanpuncaStacy_Akimberpisah_/Article/index_html

Friday, August 5, 2011

Lelaki Yang Bernama Bapa..

...


Kasih bapa tiada batasannya.

Biar apapun pekerjaan bapa anda yang halal, hormatilah dia, kerana hanya itu yang termampu dilakukan untuk menyara keluarga.

Dengan keringat dan tubuh empat kerat, dia rela melakukan apa saja untuk keluarga, jangan malu walau siapapun bapa anda.

*Ain Nur Aisya dearie, please remember this always*

...

Thursday, August 4, 2011

Selamat Ulangtahun Sayang..

...

Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita
Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita 'kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu




...

Tuesday, August 2, 2011

Makkah Live's..

...


Aku jumpa channel ni, bagus sangat..

Hati meronta-ronta ingin ke sana. Ya, aku masih ingat, aku pernah berniat, kalau rumah Kuantan dah jual, ada dapat duit lebih, aku nak ke Mekah. Apa kan daya, rumah dah terjual, tapi aku rugi besar! Kena top-up almost 12K. Huhu...

Apapun, syukur alhamdulillah, ALLAH s.w.t. memberikanku kemudahan & kekuatan berurusan; dan aku menguruskan segala-galanya seorang diri - without bantuan sapa-sapa esp. orang ada nama / kedudukan / pengaruh / bijak berkata-kata / mengarah / apa-apa je lah.

Semoga aku akan sampai ke sana jua nanti. InsyaAllah...

Jom tengok kat sini je lah, rasainya aura suasananya :-)


...

Friday, July 29, 2011

Pray..

...


...

Friday, July 22, 2011

FYI..

...


...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...