DEAR VIEWERS

Thank you for visiting my blog.
You may leave your comments & notes. It is much awaited & appreciated. Open your eyes & keep your mouth shut! Please read all entries, then you'll know me & understand my situation. If you feel uncomfortable with the content of my blog, please leave...
I'll write whatever I want!

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, March 23, 2011

A Help..

...


Semalam, sampai je rumah, Aisya bagitau "Mummy, ustaz kata kalau dia tengok atau nampak Aisya pakai kasut koyak lagi, ustaz nak koyak / gunting kasut Aisya"

Fuh! Panasnya statement ustaz sekolah Aisya.

Ye, aku tahu sebab Aisya pakai kasut lama yang dah koyak rabak. Tak perlulah aku letak gambar rupa kasut sekolah Aisya tu macamana. Memang nazak.

Sebenarnya tahun ni Aisya dapat bantuan daripada pihak sekolah. Dia dapat sepasang kasut sekolah, stokin & baju. Kasut yang pihak sekolah bagi tu besar sikit, so aku plan nak simpan la dulu kasut tu untuk future. Selagi kasut lama boleh pakai, aku suruh Aisya pakai.

Seingat aku, kasut tu dulu masa Aisya darjah 2. Sekarang dia dah darjah 4. Imagine! Masa Aisya darjah 2, kami x beli apa-apa keperluan baru buat Aisya except kasut sekolah. Yelah, masa nak masuk sekolah darjah 1 dulu dah beli baru semua kan. Also, xnak ajar Aisya every year dapat barang baru setiap kali bukak sekolah.

Then, kejadian sadis melanda pulak.. lagilah aku tak beli apa-apa barang baru buat Aisya ketika dia masuk darjah 3. So meaning keperluan persekolahan seperti beg sekolah, baju sekolah & peralatan persekolahan Aisya, dia guna yang dari darjah 1. Lagipun still elok lagi.

Cuti sekolah tahun lepas, nak masuk darjah 4, aku belikan Aisya beg sekolah baru sebab beg yang dia guna since darjah 1 dah koyak. Ingatkan nak hantar jahit je, tapi macam kesian pulak kat dia. Orang lain takde ayah jugak, tapi ada macam-macam. Yelah, orang lain tu ada sedara mara yang prihatin & bertanggungjawab. Bab Aisya, tettttttttttt!!! @_@

Tahun ni jugak Aisya dapat bantuan Rancangan Makanan Tambahan kat sekolah. Aku tolak bukan sebab apa. Aku takut + was-was halal ke x even pihak sekolah dah bagitau ianya halal. Bagi aku, xpelah, biarlah Aisya bawa bekal nasi & telur je pun xpe besides roti & biskut yang dibawa dari rumah. Buah-buahan potong yang dapat pun aku tak bagi Aisya makan sebab aku memang x yakin dgn hygiene + cutlery nyer. Betul x?

Aisya kata cikgu-cikgu selalu bagi Aisya macam biskut ke, etc. So aku ingatkan Aisya, if ada tanda halal baru boleh ambik & makan. If not tolak dengan baik.

Alhamdulillah, rezeki Aisya selalunya daripada 'orang luar' yang bukan darah dagingnya. Itulah kenyataannya... Kenyataan memang sukar untuk diterima, tetapi itulah hakikatnya :-)

...

4 comments:

manisz said...

eh ko tk mintak bantuan sekolah kat iium ke every year??

Idi said...

Salam Su..

Biar susah mcmana pun, ikhlas kan hati dlm besarkan anak2. InsyaAllah, pertolongan Allah akan sampai.

Anak2 saya dah lalu zaman susah mcm Aisya lalu, Alhamdulillah, things get better now. Kesusahan tu mengajar diorang menghargai kesenangan.

Another thing, ajar anak2 berdikari. I do believe Aisya is more than strong stand by herself. Beri kepercayaan pada diorg, InsyaAllah..

HappyIrfa said...

terima kasih sudi drop komen kat blog saya :-) selamat berkenalan.

kadang2 baca blog yang happy itu tak beerti tiada kisah duka di dalamnya.

selagi kudrat masih ada,seboleh mungkin memberi yg terbaik untuk anak2 setakat yg mampu..

tabahkan hatimu kawan

Hunny.ZuhaiR.ZiNNiRaH said...

sometimes, other people are more concern about us rather than those who are relatively related to us.. kan kak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...