DEAR VIEWERS

Thank you for visiting my blog.
You may leave your comments & notes. It is much awaited & appreciated. Open your eyes & keep your mouth shut! Please read all entries, then you'll know me & understand my situation. If you feel uncomfortable with the content of my blog, please leave...
I'll write whatever I want!

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, May 2, 2010

Aktiviti Hujung Minggu...

...

Tiba-tiba mood rajin datang..

Al-maklumlah, semenjak dua menjak ni aku memang MALAS nak masak. Yelah.. I don't have somebody to serve to.. Furthermore, aku kurang makan. Makan cuma sehari sekali sahaja iaitu breakfast sahaja. Lagilah jadi malas lagi nak masak. Masak apa sahaja kesukaan / permintaan Aisya sahaja.

Dulu-dulu aku akui aku rajin bab masak-memasak ni. Kalau tak caya ce tanya my ex-neighbour or kawan-kawan kat Kuantan dulu. I selalu buat makan-makan kat rumah. Kepuasan bila tengok orang suka makan apa yang kita masak. hehe..

Alhamdulillah semenjak kecik mak dah ajar kami semua untuk ringan tangan a.k.a. rajin ke dapur. Mak cuma order, hari ni masak ni or masak tu. Resepinya? Pandai-pandai sendirilah.

So, moral of the story, ingat-ingatkanlah macamana & apa yang mak letak / campak / lebur untuk masak masakan tu. Bila fikir-fikir, bagusnya...

No wonder sedara-mara atau orang akan puji anak-anak mak pandai masak = MACAM MAK JUGAK :-)

Aisya dah lama ajak buat Chocolate Cake / Cupcakes.. Mood for baking x mari lagi.. Uhu...

Akhirnya tiba-tiba rasa nak buat ni..

So jadilah ia..


Dadih Chocolate yang memenuhi peti ais supaya senang Aisya nak makan.


Popia frozen supaya senang untuk digoreng masuk kuali sahaja.

Bahan-bahan untuk popia ni adalah sengkuang, carrot, udang basah & garlic. Kita kasi tumis dulu.. Selepas digoreng, dimakan panas-panas, SEDAP!

Kuahnya pun buat sendiri lebih sedap.. Masakkan cili kering yang dah di blend bersama garam, gula & seketul bawang putih yang telah diketuk/tumbuk. Cubalah...
*Chef Florence Tan pun ambik resepi ni untuk dibukukan ~ semasa KUMPULAN MUMMY GLAMOUR JOHAN PERTANDINGAN MEMASAK @ OLYMPIA COLLEGE KUANTAN*

...

1 comment:

sya_zazoo said...

sy nak resepi penuh please ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...