DEAR VIEWERS

Thank you for visiting my blog.
You may leave your comments & notes. It is much awaited & appreciated. Open your eyes & keep your mouth shut! Please read all entries, then you'll know me & understand my situation. If you feel uncomfortable with the content of my blog, please leave...
I'll write whatever I want!

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, June 7, 2012

Tension..

...

Hey aku tension lagi, tension lagi!

Aku tension

Aku tension

Tension lagi

@_@

I'd been veryyyyyyyyyyy busy!!!

Tired, restless, sleepy, exhausted, etc.

Jiwa kacau, dot dot dot, semua ada!

Bila aku tension, asyik memikir je, mulalah my PSORIASIS naik *sigh*

Yup! Aku penghidap psoriasis since I was 7 years old.  Sesuatu yang bukan untuk dibanggakan tetapi amat memalukan.  Apapun segala penyakit datangnya daripada Allah dan semua itu ada hikmah tersembunyi.

Dulu-dulu psoriasis ni xdelah teruk sangat kecuali masa zaman ITM dulu.  Tension study kot.  Apalagi.. naik saje.  My friends aware dgn penyakit aku ni.  Alhamdulillah diorg tak kisah.  Lagipun psoriasis ni bukan penyakit berjangkit.  Cuma masih tidak ada ubat untuk mengubatinya.  Kita cuma boleh mengawalnya.  It will comes on & off.  Psoriasis secara amnya adalah proses pertumbuhan kulit yang terlalu cepat.  

Aku dah lali dah dgn pelbagai ubat & petua.  Gitu jgk.  Ada yang suggest kena pegi dekat Clinic XYZ & confirm psoriasis tu akan baik & hilang forever (ye ke???) tapiiiiiiiiiii bayaran / charge yg dikenakan mahalllllllllllllll.  Bukan aku tak nak pegi.  Fikir sendiri lah..

Tak semestinya hospital kerajaan tu tak bagus kan.. dan tak semestinya semua yang private & mahal itu bagus.  Semuanya ketentuan Allah.  Remember that!

As a result, regular check-up @ hospital not to be skip.  It is a must!

Psoriasis aku xdelah teruk sangat.  Just a few spot je.  Alhamdulillah under control.  Cuma sesekali tu bila stress sangat, mulalah dia naik dengan banyak.  Time dia naik banyak tu, ada jugak la rasa rendah diri sebab kulit tak licin, putih melepak, tulus mulus macam perempuan lain.  Yelah kan, as perempuan, memanglah itu yang diimpikan & itulah yang akan dipandang oleh lelaki.

Ada hikmahnya jugak.. Kalau kulit aku cantik sangat-sangat mesti aku dedah sana-sini = seksi-meksi walaupun dah masuk veteran kan?  Betul tak?

Hahaha...

Zaman sekolah cousin aku yang akan tolong sapukan ubat.  

Zaman ITM roomate / coursemate bergilir-gilir tolong.

Zaman ada husband dulu dia yang akan sapukan. Previously before I get married, I'd explained to him everything + siap bawa dia jumpa doktor pakar yg selalu merawat aku to explain to him also and Alhamdulillah, he'd accepted & redha.

Now, aku minta tolong Aisya je la yang tolong sapukan ubat.  Bila Daddy Aisya tau Aisya yang tolong sapukan ubat, dia akan cakap  "Kenapa suruh anak sapukan ubat? Racun tu! Tak boleh minta tolong orang lain or sapa-sapa ke yang tolong sapukan ubat?"  

Apa aku nak jawab? Dah tu, Aisya sorang je yang aku ada, so dia je lah yang boleh tolong.  Who else? :'(

Aku sentiasa berdoa agar Aisya dijauhkan penyakit yang aku hidapi.  Aku ni kan 'berpenyakit'! Macam-macam penyakit aku ada.  Walaupun begini, aku redha.  Ini ujian Allah swt buat aku lagi.

Aku tahu bukan mudah bagi seorang lelaki untuk menerima keadaan aku ni.  It's true!


Kuasa Allah swt., during pregnancy dulu, satu penyakit pun xde.  Migrain, gastrik, asthma, jantung, psoriasis dan lain-lain lagi.. semuanya OK.  Seriously!!!  9 months sihat!  Also, proses melahirkan Aisya sangat mudah!  Syukur Alhamdulillah..


Tapi kan, bila tengah tension-tension tu, tetiba terdengar ni..  rasa 'cool' sikit :-)



Ya Allah Ya Tuhanku, Kau sembuhkanlah segala penyakit yang ada dibadanku ini

...

1 comment:

hainom OKje said...

Sabar ye Sue... Dah cuba healin gamat tu...atau Walit Gold...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...